Media Avonturen van Glas

boek_avonturenvanglas

10 OKTOBER 2012

EXTRA BIJZONDER SCHOOLBEZOEK

In Millingen a/d Rijn te Gelderland is waar het begon want als zesjarige Millingse wist Lorena het al: ‘Ik wil schrijfster worden!’ Haar droom is werkelijkheid geworden en hoe! Teruggaan in de tijd is de ervaring die Lorena van de week opdeed. De Gelderlander krant schreef erover (wil je het hele artikel kunnen lezen dubbelklik op het krantenartikel):

AVG10-10-12

9 OKTOBER 2012

IN BASISSCHOOL DE BOLSTER AMERSFOORT:

Alle kinderen liggen op de grond met hun ogen dicht en Lorena vertelt: ‘Alles wordt wit. Voor je staat een tafel waar een sleutel op ligt. Pak de sleutel en open de deur. Alleen jij weet waar je nu binnen loopt. Er komt iets of iemand op je af. Hij zegt iets tegen je. Alleen jij weet wat hij zegt.’ De mooiste verhalen worden elkaar én aan Lorena vertelt na deze ‘oefening’! Weer zo een bijzonder schoolbezoek……

AVG9-10-12

9 OKTOBER 2012

LAATSTE COLUMN VAN LORENA: IEDEREEN HEEFT ZIJN EIGEN TALENT EN VERHAAL ÉN BELEEFT ZIJN EIGEN AVONTUUR

Teriinspiratie, informatie, mijn alsweer laatste column in het NHD..
De laatste punt.
‘Mag ik uw handtekening?’ roept een jongen.
‘Je weet niet eens wie ik ben!’ roep ik terug.
We zijn verdwaald. In Friesland. In Sneek. Namens de stichting Leef je Taalent mag ik de komende Kinderboekenweek Avonturen van Glas uitdelen. Al meer dan tien uur racen Ellen, van de stichting , en ik op de eerste officiële dag van de Kinderboekenweek door het noorden van Nederland. Sneek was onze laatste stop, maar de allerlaatste basisschool op onze lijst lijkt onvindbaar.
‘We vragen het hen even’, wijs ik. Onder het vale licht van een schamele tl hangt een groepje jongeren rond.
‘Boeken rondbrengen’, zeg ik na wat hoge wenkbrauwen. Ik vertel mijn verhaal, ons verhaal, en al gauw, na de opmerking over de handtekening, roept een jongen: ‘Ik dans.’
‘Ik voetbal’, roept een ander.
Eén jongen is stil.
‘En jij?’
Hij haalt zijn schouders op.
‘Jij kunt observeren’, zeg ik.
Hij knikt. ‘Ja, daar ben ik goed in.
‘Niet alle talenten hoeven meteen zichtbaar te zijn’, zeg ik.
De jongen knikt opnieuw. ‘Snoepje?’ biedt hij aan. ‘Ik heb keelpastilles.’
De volgende dag bezoeken we een basisschool in Beverwijk. Wie ben ik om mijn verhaal te vertellen, denk ik nog, voordat ik de klas binnenstap. Maar dan ga ik zitten, en doe ik het weer. Ik vertel en vraag naar hun talent. Daarna stappen we een nieuwe wereld binnen…
Alle leerlingen liggen op de vloer en pakken een sleutel. Ze openen hun deur. Vijf minuten later komen de verhalen. En weer wordt mij duidelijk, ieder kind wil schrijven, ieder mens.
Hallo wereld! Wij zijn hier om ons verhaal te vertellen. En om gelezen te worden. Gelukkig ben ik niet de enige die een handtekening hoeft te zetten. Want iedereen schrijft. U ook. Dus laat het maar een mooi verhaal zijn. Niet met komma’s, maar met uitroeptekens. Tot de laatste punt. En wellicht dat ik u ook op een dag lees. Ik wens u een prachtig avontuur.

 

8 OKTOBER 2012

KINDEREN VAN BASISSCHOOL DE WAAIER A’DAM ÉN LORENA AAN HET WOORD BIJ BASTA OP AT5

AVG8-10-12

http://www.bastaschooltv.nl/nieuws/bastanieuws-boek-voor-dyslectische-kinderen

8 OKTOBER 2012

De Kinderboekenweek omarmt dit jaar de moeilijke lezer. Verschijnt het Kinderboekenweekgeschenk dit jaar tevens in grootlettertype; Avonturen van Glas, het eerste kinderboek in het lettertype Dyslexie, gaat naar scholen in heel Nederland. De schrijfster, Lorena Veldhuijzen, toert in een opvallende bus door de provincies en deelt uit, aan zo veel mogelijk basisscholen in heel Nederland.

Een gratis boek voor iedereen. Met de wens om zo veel mogelijk scholen in Nederland een exemplaar te geven, wil de schrijfster haar visie delen: het gegeven dat elk kind een eigen talent heeft. Dyslexie of niet. Namens de stichting Leef je Taalent die de droom van Lorena Veldhuijzen in vervulling laat gaan, mag de schrijfster tijdens de Kinderboekenweek op pad.

Op 2 oktober beleeft dit avontuur een spectaculaire aftrap op de basisschool De Klim-Op in Bovenkarspel.

Avonturen van Glas, een uitgave met twee lettertypes, is het eerste kinderboek van Europa in Dyslexie. Het jeugdboek (11+) dat afgelopen juni verscheen, beleefde een stormachtig debuut; drie weken na de lancering stond het in de Top Tien van de CPNB-lijst, Kind & Jeugd. Het verhaal stimuleert kinderen om te dúrven zijn wie ze wíllen zijn; hun eigen legende te leven. Dat geldt ook voor kinderen met dyslexie!

Het lettertype Dyslexie, ontwikkeld door de Nederlander Christian Boer die zelf dyslectisch is, verovert momenteel de wereld. Er komt een kinderboek op de Oprah Winfrey-lijst, Pixar heeft het gekocht. Alleen, er was nog geen Nederlandstalig kinderboek in het lettertype, terwijl de ontwerper werd platgebeld en gemaild door ouders en kinderen die wachtten op een kinderboek.

Het lettertype zorgt er voor dat veel kinderen met dyslexie gemakkelijker kunnen lezen en een verhaal tot zich kunnen nemen. Hallo Wereld! het thema van de Kinderboekenweek, betekent dan ook voor een groep lezers misschien wel een nieuwe wereld. De wereld van verbeelding.

https://www.youtube.com/watch?v=RhUh1ymK44s&feature=plcp

 

5 oktober 2012
Hallo!? op vrijdag 5 oktober
Lorena Veldhuijzen en Christian Boer 
Lorena Veldhuijzen, geboren Nijmeegse en getogen Millingse, schreef het eerste Nederlandse jeugdboek met het dyslexie-lettertype van Christian Boer. Haar boek ‘Avonturen van Glas’, is voor kinderen vanaf 11 jaar, die dyslectisch zijn. Christian Boer reist inmiddels de hele wereld over met zijn lettertype, dat door zijn vorm veel gemakkelijker te lezen is voor mensen die dyslectisch zijn. http://www.omroepgelderland.nl/web/nieuws-1/1815831/hallo-op-vrijdag-5-oktober.htm#.VIlzCN2RSdQ
3 oktober 2012
AVG3-10-12
2 OKTOBER 2012
AVG2-10-12Aftrap
2 OKTOBER 2012
AVG2-10-12Max
2 OKTOBER 2012
AVG2-10-12NHD
http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/enkhuizen-westfriesland/article18205633.ece/Kinderboekenweek-met-stuntje-gestart-bij-De-Klimop-in-Bovenkarspel
27 juni 2012

Op melodie op “Unwritten” van Natasha Beddingfield tijdens de boeklancering is dit lied, geschreven door Lorena Veldhuijzen, tevens auteur van boek Avonturen van Glas, adembenemend gezongen door 4 fantastische zangeressen:
Chayenne Lont, Shanna Heimenberg, Linoy Koomen, Janneke Jak